BPA Heerhugowaard

Een PINT-bierproefavond in Heerhugowaard

Vanavond ben ik te gast bij PINT Bierproefclub Heerhugowaard. Tot mijn verbazing brengt de routeplanner me niet naar een oud centrum vol cafés, maar naar een Vinex-wijk. De bestemming blijkt een stel parkeervakken te zijn met daaromheen alleen maar rijtjeshuizen. Dit belooft wat…

Vreemde locatie

Zoals afgesproken bel ik bierproefleider Marcel Stal, die een van de proevers stuurt om me op te pikken. We gaan een groot modern gebouw binnen dat allerlei verschillende functies heeft. Vreemd genoeg laten we de lege horeca links liggen en gaan we kriskras door allerlei gangen tot we bij een zaaltje komen dat doet denken aan een klaslokaal. Geen gedempt licht, geen bieruitingen en geen tapkranen, wel is er een soort van bar met daarachter een keukentje. Achter de bar staat een lange tengere man die ik herken als Marcel Stal. Op mijn vraag over het zaaltje legt hij uit dat Heerhugowaard niet veel cafés heeft. Hij heeft de ervaring dat je in een café de proefomstandigheden veel minder onder controle hebt. In dit zaaltje kan hij alles naar zijn hand zetten. Zo zitten ze met zijn allen aan een grote tafel waardoor de gesprekken centraal blijven en het ook gezellig is.

Het managementteam

De club wordt geleid door drie man. Marcel zorgt voor de bieren en de communicatie. Frank van Son regelt allerlei zaken achter de schermen, zoals de marketing. Laurens van Ulden is de penningmeester. Hé, die laatste is een bekende naam binnen PINT, hij was vroeger de regiocoördinator van het bestuur en stond bij festivals vaak achter de PINT-stand.

Heerhugowaards proeven

Marcel schenkt de bieren achter de bar in zodat de proevers niet zien wat er geserveerd wordt. We krijgen allemaal ca 120 ml per bier, vanaf het moment dat dit uitgedeeld wordt, stoppen de gezellige gesprekken en valt er een stilte over de tafel. Glazen worden tegen het licht gehouden en vervolgens gewalst voordat de neuzen er diep ingestoken worden. Dit wordt afgewisseld met het maken van aantekeningen op het bierproefformulier. De eerste slokken worden genomen, bier wordt rondgespoeld in de mond, er wordt geslurpt en soms zie je zelfs proevers een beetje bier op hun hand smeren en aan ruiken. Documenten met kleuren, geuren en smaken worden geraadpleegd en steeds worden er weer aantekeningen gemaakt. Langzaamaan worden de pennen neergelegd en wordt de stilte verbroken.

Het valt op dat de meeste proevers hooguit de helft van hun bier gebruikt hebben zodat er nog allemaal halfvolle glazen staan. Aan het hoofd van de tafel houdt Marcel de proevers (en de klok) in de gaten. Wanneer iedereen klaar is neemt Marcel weer het woord om de aandacht centraal te krijgen. In onderling overleg wordt een ‘vrijwilliger’ aangewezen die zijn proefnotities bespreekt. Bij de geuren en de smaken geven andere proevers ook door wat ze waargenomen hebben. Nu wordt duidelijk waarom ze allemaal de helft van hun bier overgelaten hebben, want het gebeurt regelmatig dat iemand een term noemt waarbij plots een hoop neuzen in de glazen verdwijnen. De proevers willen dan kijken of zij de genoemde geur of smaak ook waar kunnen nemen. Dit is ook waarom sommige proevers een beetje bier op hun hand smeerden en eraan roken. Het blijkt een manier te zijn om metalige geuren beter waar te nemen.

De proefsessie eindigt met ieders cijfer voor persoonlijke waardering, daarna komen de gesprekken weer op gang en geniet men nog na van het bier. Marcel haalt de flesjes erbij, zodat de proevers eindelijk te zien krijgen wat ze geproefd hebben, daarnaast heeft hij bij elk bier een goed verhaal. Hij heeft ook interessante weetjes over geuren, smaken, mondgevoel en hoe je die waar kunt nemen. Dat zijn elke keer weer mooie lessen in bierproeven. De flesjes blijken erg populair, voor sommigen om allerlei gegevens over de bieren te noteren, anderen scannen de barcode van het flesje met hun mobiel. Daarmee kunnen ze op bierbeoordelingswebsites meteen hun bevindingen noteren. Als het tijd is voor het volgende bier zijn er altijd enkele proevers die opstaan om de glazen op te halen en te spoelen. Ondertussen begint Marcel met het inschenken van het volgende bier.