PINT-bierproefavond Delft, header

Voor de artikelen die we vorig jaar over de PINTproefavonden geschreven hebben, troffen we iedere keer een bijzondere gelegenheid: een jubileumeditie, een proefavond waarbij een gast was uitgenodigd of een avond waarbij de presentatie van de bieren werd overgenomen door een mystery guest. Ook de proefavond in Delft die ik bezocht was geen reguliere. Vanwege kerst was men uitgeweken naar de derde maandag van de maand (in plaats van de vierde) en er werd ter gelegenheid van kerst ook bij ieder bier een hapje geserveerd.

Een PINT-bierproefavond in Delft

Café Het Proeflokaal vinden we in het historische centrum van Delft; de gevel van het café detoneert nogal met zijn omgeving. Het is, vriendelijk gezegd, weinig sfeervol, maar dat verandert als je over de drempel stapt. Het is een warm, gezellig bruin café met eigenaar Ed die al twintig jaar achter de bar staat. Het café heeft acht tapkranen en een handpomp, waar soms een Engelse ale getapt wordt. Het is helaas nog niet zo eenvoudig een betaalbaar Engels bier van goede kwaliteit in je café te krijgen. Naast de taps heeft Het Proeflokaal een aantal kasten met bier op fles staan die een prominente plek in het café hebben, zodat de gast zelf een keus kan maken.

In Het Proeflokaal schuiven op 18 december elf mannen aan. Vrouwen blijven bij een proefavond toch nog altijd een uitzondering. De proefavond van PINT vindt niet in een aparte ruimte plaats, maar midden in het café. Op een rustige maandag is dat geen enkel probleem. Mijn buurman vertelt me dat het café op maandag lang niet altijd open is voor gasten, maar dan speciaal voor de proefavond zijn deuren opent.

En dan staan de eerste glaasjes al op tafel. Eugene Straver, al tientallen jaren actief in de bierwereld, organiseert en begeleidt de proefavond. Er wordt blind geproefd en de bevindingen worden vastgelegd op een proefformulier. Het is iets ‘saisonnerigs’, zegt een van de deelnemers. En hij heeft gelijk, het blijkt de Saison Dupont te zijn, maar dan een Cuvée Dry Hopping van 6,5%.

PINT-bierproefavond Delft, tussenkop.
Vereniging

Tekst en foto’s: Jan Nieuwenhuis

PINT-bierproefavond Delft, foto proevers.