De Maat is Vol, logo.

De Maat is Vol: teken de petitie van Nederlandse Brouwers en Craft Brouwers!

De Maat is Vol

Het demissionaire kabinet maakt bier duurder door de bierbelasting verder te verhogen. De verhoging kan wel oplopen tot boven de 50%. Van een krat of doos bier gaat straks bijna 40% naar de schatkist. Een flesje of blikje Tripel wordt door de verhoging al snel een paar dubbeltjes duurder.

De maat is vol. Voor bierliefhebbers èn brouwers. Voor veel brouwerijen is de rek er nu echt uit. Door de extra maatregelen en excessief gestegen kosten. Terwijl de biercultuur een uniek onderdeel van Nederland is, waar brouwerijen met veel liefde en vakmanschap de heerlijkste bieren brouwen.

We roepen daarom de politieke partijen op af te zien van de dubbele verhoging van de bierbelasting. Op 17 oktober* presenteren we de petitie met nu al bijna 60.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer.

Heb jij ‘m al ondertekend? Laat je stem horen!

https://www.stopextrabierbelasting.nl/

Door het ondertekenen van de petitie steun je ons in het verzet tegen de extra verhoging van de bierbelasting. We waarderen dat zeer.
We kunnen alle steun gebruiken. Hoe meer bierliefhebbers de petitie tekenen, hoe luider ons geluid in Den Haag gaat klinken.

* Op dinsdag 17 oktober heeft een delegatie brouwers namens alle bierbrouwers van Nederland en alle ondertekenaars de petitie tegen de verhoging van de bierbelasting aan de Tweede Kamer aangeboden. Onder deze petitie stonden maar liefst 82.201 handtekeningen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we krijgen. Onze grote dank daarvoor. Hopelijk gaat de Tweede Kamer luisteren.

De Maat is Vol, petitietekst

De tekst van de petitie.

Beste lijsttrekkers,

De maat is vol. Voor bierdrinkers en brouwers. Het demissionaire kabinet maakt bier duurder door de bierbelasting verder te verhogen. Tegelijk verandert per 1 januari 2024 het systeem waarmee deze belasting wordt berekend. Door deze twee veranderingen samen loopt de verhoging van de bierbelasting op tot boven de 50%. Van een krat bier gaat straks bijna 40% naar de schatkist. Een flesje of blikje Tripel wordt door de verhoging al snel een paar dubbeltjes duurder.

Uniek
De biercultuur is een uniek onderdeel van ons Nederlandse erfgoed. Bier staat al eeuwenlang voor samen proosten op het leven, verbroedering en verbinding. Ons land telt bijna 1000 brouwerijen die met veel vakmanschap de heerlijkste bieren brouwen. Brouwerijen die in lokale gemeenschappen een belangrijke plaats innemen en vele mensen werk geven. Ze bieden een plek waar mensen elkaar treffen. Brouwers nemen hun verantwoordelijkheid. Zo stimuleren ze een verantwoorde bierconsumptie en bieden ze steeds meer alcoholvrije varianten aan als alternatief. En brouwerijen behoren tot de koplopers in de circulaire economie.

Over de grens
Extra bitter is het voor al die brouwers, en zeker die in de grensregio’s, dat bier over de grens straks nóg goedkoper wordt. Want met de nieuwe extra verhoging betalen we in Nederland 80% meer bierbelasting dan in België en 360% meer dan in Duitsland. Logisch, dat straks nog meer mensen hun bier over de grens gaan halen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

De rek is eruit
Vele brouwerijen krijgen het moeilijk door de verhoging van de bierbelasting. Deze komt juist in een tijd dat brouwerijen al elke euro moeten omdraaien door de excessief gestegen kosten voor grondstoffen, energie en personeel en ondertussen de coronasteun moeten terugbetalen. De rek is er helemaal uit. Voor sommigen dreigt sluiting. Dit betekent een drama voor medewerkers, een verarming voor dorp of gemeente en verschraling van de veelzijdige Nederlandse biercultuur.

Laat mensen genieten
Voor heel veel Nederlanders staat de biercultuur voor kameraadschap, voor het leven vieren, voor momenten waarvan je geniet. Laat die mooie momenten en die prachtige bedrijven niet verloren gaan. We roepen daarom de politieke partijen op af te zien van de dubbele verhoging van de bierbelasting.
Houd het Nederlandse bierlandschap levendig, kleurrijk en smaakvol!

Alle bierbrouwers van Nederland