30 jaar Bierproefavond Arnhem
30 jaar Bierproefavond Arnhem, Rob Meijer

30 jaar Bierproefavond Arnhem

Op 17 mei 1993 vond de eerste PINT-bierproefavond Arnhem plaats, er was dus wat te vieren afgelopen mei. Maar hoe, was de vraag enkele maanden eerder. Er was slechts een kort overleg nodig om de 7 à 8 proefavondleden uit Arnhem en wijde omgeving tot een unanieme conclusie te laten komen: er moest een zelfgebrouwen jubileumbier komen en wel een porter met een vleugje rook.

30 jaar Bierproefavond Arnhem, thema

Nu zaten er – althans toen – geen brouwers tussen de proevers, dus werd toevlucht gezocht tot de bevriende brouwer van Brouwhuys Elden in Arnhem. Rob Meijer, ooit de eerste brouwer van het Openluchtmuseum, ontving in februari zeven bierproevers in de brouwerij naast zijn huis om gezamenlijk een Smoky Baltic Porter van 7,5% te brouwen. Behalve een interessante en gezellige dag leverde het een prachtig bier op, dat tijdens een speciale proefavond in stamcafé ‘t Moortgat gepresenteerd werd in aanwezigheid van de echte brouwer, een aantal oud-proefavondleden en bestuursleden van PINT regio Oost. Hierdoor verliep het proeven en beoordelen wat ongestructureerder dan normaal, maar het was wel gezellig.
Het thema van de avond was Feestbieren. Er werden wel proefformulieren ingevuld, maar het bleef verder bij wat individuele opmerkingen, die deels in het bieroverzicht verwerkt zijn. Het bestuur van PINT regio Oost verraste de vaste proevers met een gegraveerd jubileumglas en Rob Meijer sloot de proeverij af met een toast op de proefavond Arnhem, waarna aan de bar nog enige tijd werd nageborreld.

Tekst en foto’s: Rob Gras, tenzij anders vermeld

Met dank aan bestuur PINT, bestuur PINT regio Oost, Brouwhuys Elden en café ‘t Moortgat.

30 jaar Bierproefavond Arnhem