Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, logo

Winnaar Gouden PINT

Hopster Craft Bier Magazine (omslag getekend door Gerben Valkema)

Winnaar PINT van Verdienste

Winnaar PINT Stimuleringsprijs

De Gouden PINT 2023: Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is de gelukkige!

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van PINT bij Loc Brewery in Tilburg is de winnaar van de Gouden PINT 2023 bekend gemaakt. De winnaar is geworden Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Aan voorzitter Jan Ausems is de prijs en oorkonde uitgereikt onder instemmend applaus van bijna 100 aanwezigen.

Gouden PINT 2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur (Jan Ausems)

Jan Ausems met vooraan links Ton van Opstal, medewerkers Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur en rechts voorzitter PINT Jack Apallius de Vos.

PINT van Verdienste en PINT Stimuleringsprijs

De andere twee genomineerden gingen niet met lege handen naar huis. Hopster Magazine (Ron Stoop en Bert Hartman) ontvingen de PINT van Verdienste uit handen van de voorzitter en de Nederlands Favoriete Bierlijst (Bert Kuperus) ontving de PINT Stimuleringsprijs.

Allen van harte gefeliciteerd met deze erkenning voor jullie mooie inzet in de bierwereld!

Jack Apallius de Vos
Voorzitter PINT

Alle winnaars op een rij

Winnaars Gouden PINT, PINT van Verdienste en PINT Stimuleringsprijs

V.l.n.r.: Bert Kuperus van Nederlands Favoriete Bierlijst met de PINT Stimuleringsprijs, Bert Hartman en Ron Stoop van Hopster Craft Bier Magazine met de PINT van Verdienste en Ton van Opstal en Jan Ausems van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur met de Gouden PINT.

Achtergrond

De Gouden PINT is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur. Het is alweer 18 jaar geleden dat PINT besloot om een bierprijs uit te reiken en na een aantal jaren van stilte wegens Corona pakken we de draad in 2023 weer op.

Een deskundige jury heeft zich gebogen over een lijst van door leden voorgestelde personen en initiatieven binnen de bierwereld. De jury bestond uit Marco Philipsen (Mitra en tevens winnaar PINT van Verdienste), Rick Kempen (Bier&Co), Koen Overeem (RockCity), Henri Reuchlin (Het BIERburo), Ronald en Sander van de Streek (VandeStreek en tevens winnaars laatste Gouden PINT in 2019), Bram van Roosmalen (secretaris PINT) en Jack Apallius de Vos (voorzitter PINT).

De voorgaande Gouden PINT-winnaars op een rijtje

2005 Peter van der Arend
2007 Stichting De Gekroonde Valk
2009 De smaak van Echt
2011 StiBON
2014 De Nationale Bierbank
2015 Alain Schepers / Bierista
2016 Carnivale Brettanomyces
2017 Stichting Geniet & Geef
2019 Sander en Ronald van de Streek

Zie ook de pagina PINT-Bierprijzen.