Deelnemers

Ik kan niet ontkennen dat de Maastrichtse proefavond relatief oud is. We tellen twee tachtigers, een zeventiger, drie zestigers, een vijftiger en een dertiger. In goede tijden aangevuld met een veertiger, een vijftiger en een zestiger. Slechts sporadisch komt er nieuw bloed bij. Het waarom vergt een sociologisch onderzoek. Misschien omdat er overwegend Limburgse dialecten te horen zijn, van Venlo tot Eijsden. Wellicht omdat de groep een gesloten indruk maakt, waardoor het gemakkelijker is voor een individu om aan te sluiten dan voor een grotere groep die ook al langer samen proeft. Je krijgt dan onwillekeurig een tweedeling, al is dat niet onze bedoeling. En wellicht is proeven met een kleiner gezelschap ook wel leuker. Omdat iedereen betrokken blijft.

Tekst en foto’s:
Peter Kuppers

Voor algemene informatie over deze proefavond: zie deze pagina.
Voor informatie over de regio Limburg: klik hier.

Café Frape, Maastricht

Een PINT-bierproefavond in Maastricht

De PINT-bierproefavond Maastricht ontstond in de 1990-er jaren en heeft inmiddels zijn 25ste verjaardag gevierd. Initiatiefnemer was Peet Seerden van Café Take One. Het stoorde Peet dat elke grotere Nederlandse stad een bierproefavond had, behalve Maastricht.

Na enkele omzwervingen vonden de bierpoefavonden de laatste jaren plaats bij Café FraPe aan de Maastrichtse zijde van de Maas en bij de Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer (inmiddels Stadsbrouwerij Maastricht) aan de Wyckse zijde. Met in juli een uitstapje naar Café Resistent in Roermond.

En toen kwam corona. Tussen maart 2020 en juni 2022 zijn er geen proefavonden geweest. Telkens als het tij ten goede leek te keren, volgde een nieuwe infectiegolf en een nieuwe teleurstelling. Op tweede pinksterdag zijn we weer begonnen. Bij Café FraPe. En ook de Stadsbrouwerij Maastricht staat weer op het wensenlijstje.

 

Proefformulieren

We proeven meestal eclectisch, een enkele keer volgens een van tevoren afgesproken thema. Bij het proeven gebruiken we het proefformulier, zoals dit ooit door Theo Flissebaalje voor PINT werd ontwikkeld. Dus van kleur tot schuimstabiliteit, van hoofdsmaak via mondgevoel tot nasmaak en specifieke kenmerken als hoparomatisch, moutig, kruiden of rook, maar ook met ruimte voor het signaleren van brouwfouten. Alleen Ludo gebruikt het proefformulier van de Belgische zythologenopleiding. Uitzonderingen bevestigen de regel.

Omdat we geoefende proevers zijn, lopen de waarderingen zelden uiteen. Enkel Jan, onze oudste deelnemer, beleeft meer plezier aan zoete dan aan bittere bieren. De PINT-bierproefavond van juli varieerde tussen lichtblond en messing, in een oplopende reeks van licht alcoholisch Belgisch blond tot Eggenberger Urbock 23°.

PINT Bierproefavond Maastricht

De bieren

Het eerste bier was Puur van de brouwerijhuurder, of bierfirma zoals de Vlamingen zeggen, Halen Breweries. Licht van kleur en licht van alcoholgehalte (3,9%). Enigszins dun, maar dat is begrijpelijk. Mooie hoparomatische hoofdsmaak en nasmaak. Gebrouwen in Halen door buurman Brouwerij Anders!

De meeste bijval kreeg Zenne Pils, de ongefilterde pils van de Brasserie de la Senne. Voller dan het blonde bier van Halen Breweries. Mooi hoparoma en, zowaar, een Belgisch bier zonder toevoeging van suiker. Geen echte pils, want ongefilterd. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. Super NoAh (No American hops) van ‘t Verzet uit Anzegem volgde op de Zenne Pils. Met 4,9% een bier in dezelfde stijl. Het bleek moeilijk concurreren met de voorganger te zijn. Wel een hoparomatisch bier, maar met een minder uitgebalanceerde hoppigheid dan Zenne Pils.

Tanteke, een saison van En Stoemelings uit Brussel, geurt krachtig naar kruiden, alhoewel het etiket enkel water, mout (van drie granen), hop en gist noemt. Volgens de website is verveine of citroenverbena toegevoegd. Waarom in kruideniers- in plaats van apothekershoeveelheden? En waarom niet op het etiket vermeld?
Een lichte tegenvaller van een brouwerij die doorgaans goede bieren maakt, zo oordeelden wij.

Het gastbier was Lindeboom Saison. Brouwmeester Marko Versteeg had ons tijdens het interview met hem (zie elders in dit nummer) al verteld dat het bier nog wat droger mocht. Dit wordt bevestigd door de bierproefavond. Nu twijfelt het bier tussen een saison en een Belgisch blond, met in de geur een neiging naar het blonde.

Tunus is de tripel van Brouwerij de Werf uit Enkhuizen. Veel alcohol, 9,8%, en moutzoetig, maar ook plakkerig. Minder zoet en wat meer uitvergist zou helpen.

Het laatste bier is herkenbaar een Duitse heller bock, zo vinden we. Gefilterd en wel. Ondergistend. Moutzoet en met heel wat alcohol. Dat suggereert een dubbelbok. Voor een moutzoet, hoogalcoholisch bier is het opvallend goed in balans. Verrassing: het blijkt de Eggenberger Urbock 23° uit Vorchdorf te zijn. Uit Oostenrijk, dus, en niet uit Duitsland. Wel binnen dezelfde brouwtraditie.

Aanschuiven

Wie een proefsessie bij ons wil bijwonen, kan gerust aanschuiven. Enig begrip van en voor het Maastrichts of een Limburgs dialect strekt tot aanbeveling. Spreekvaardigheid is niet vereist. Houd de PINT-website in de gaten en let op een eerste of tweede maandag of dinsdag van de maand, afhankelijk van feestdagen en sluitingen. De start is om 20.00 uur en augustus is vakantiemaand.