persbericht: PINT verzet zich tegen de geplande accijns-verhoging op bier

Een eeuwenlange traditie van bierproductie en -consumptie in Nederland wordt langzaam maar zeker de nek omgedraaid met de voorgenomen accijnsverhoging op alcohol. Veelal kleinere brouwers zullen verdwijnen of hun assortiment aanpassen omdat zwaardere bieren ook zwaarder belast worden. Dat is slecht voor consument en producent, want er valt minder te kiezen en prijzen gaan stijgen.

Als bierconsumentenvereniging waren we afgelopen jaren juist heel blij met de steeds toenemende keuze aan bieren in de winkel en horeca. Waar vroeger zo’n beetje alleen pils werd verkocht, is er eindelijk wat te kiezen als consument. Steeds meer schappen in de supermarkt zijn gevuld met speciaalbieren. Blijkbaar voorziet dit in een behoefte bij consumenten. Dit zal verdwijnen met de plannen van Staatssecretaris Vijlbrief.

Vijlbrief (D66) heeft op 28 september jl. het wetsvoorstel implementatie richtlijnen accijns 2022 ter goedkeuring aan de Tweede Kamer aangeboden. Aanleiding voor deze wijziging is een beoogde budget neutrale vereenvoudiging van de werkwijze bij de Douane. In de wetswijziging staan twee voorstellen die grote gevolgen hebben voor de kleine bierbrouwerijen (productie tot 200.000 hectoliter per jaar). Ten eerste wordt de basis voor de berekening van de accijnzen gewijzigd van graden Plato naar procenten alcohol in het bier. Ten tweede komt het verlaagde tarief voor kleine brouwerijen te vervallen. Dit leidt tot enorme prijsverhogingen. Een recent onafhankelijk onderzoek toont aan dat (craft)brouwerijen een accijnsstijging van 25% tegemoet gaan zien. Deze verhoging gaat onherroepelijk effect hebben op de prijzen in horeca en retail, en is daarmee slecht voor de consument.

 

Het zal leiden tot verschraling van het aanbod en zelfs tot faillissementen. De gevolgen van de coronacrisis zijn nog duidelijk merkbaar in de bierbranche en in de horeca. Dit nieuwe wetsvoorstel geeft een flinke trap na.

 

Wat doet PINT hieraan?

PINT ondersteunt van harte de acties van branchevereniging en CRAFT en Nederlandse Brouwers en roept haar bijna 4.000 leden op de online petitie te ondertekenen. Dit soort onzalige ideeën die leiden tot verlies van arbeidsplaatsen, verschraling van aanbod en hogere prijzen willen we bestrijden.


ONLINE PETITIE
(NB: kan inmiddels niet meer ondertekend worden)

 

Over PINT

PINT is met bijna 4.000 leden dé bierconsumentenvereniging van Nederland. Wij zijn een vereniging van kritische bierliefhebbers.

PINT stelt zich ten doel het bevorderen van de biercultuur in Nederland en het informeren en behartigen van de belangen van de Nederlandse bierconsument. Wij ontplooien allerlei activiteiten, zoals het uitgeven van het tweemaandelijkse PINT Nieuws en het organiseren van succesvolle bierfestivals, bierproefavonden door het hele land en excursies naar brouwerijen. Daarnaast brengt PINT incidenteel informatieve biergidsen uit en houdt zij gerichte consumentenacties. Mede of misschien wel juist door de activiteiten van PINT leeft de Nederlandse biercultuur langzaam maar zeker op vanaf het begin tachtig.