Varkenshaas met tonijnmayonaise en Isid’or

Varkenshaas met tonijnmayonaise en Isid’or

Varkenshaas met tonijnmayonaise en Isid’or

Varkenshaas met tonijnmayonaise en Isid’or

Enige tijd gelden bereikte ons het bericht dat Wim Buisman is overleden. Willem is een van de oprichters van PINT regio Noord-Holland en heeft langer dan wie ook in het bestuur van de regio gezeten. Het woord ‘bereikt’ heeft in deze context altijd een wat clichématig karakter, in dit geval echter is het volledig op zijn plaats: het nieuws heeft ruim anderhalf jaar over die tocht gedaan. Het past een beetje bij onze ervaringen met Willem. Hij was zelden op tijd en de keren dat dat wel lukte ging hij nog even een broodje halen of een andere ongetwijfeld hoogstnoodzakelijke boodschap verrichten en ontstond er alsnog vertraging.

Nu hield Willem ook erg van lekker eten. Wij nodigden hem voor de bestuursvergadering hier uit voor een maaltijd en hoewel hij af en toe het bord nog leeg moest eten gedurende de vergadering, was hij zo in elk geval voor opening aanwezig.

Zijn voorliefde voor lekker eten had ook wat merkwaardige kanten; jarenlang zat hij in de commissie die de inkoop voor het Meibockfestival regelde. Vol trots meldde hij dat de belangrijkste inkoop al gedaan was: twee potten tonijnmayonaise. Mocht u nu denken nooit tonijnmayonaise op het Meibockfestival gezien te hebben, dan kan dat goed kloppen. Een pot is ongeopend retour gekomen. De andere is wel geopend, maar dat is dan ook het enige wat ermee gebeurd is. Waar die potten nu zijn weet niemand, dus voor de zekerheid gebruik ik in dit recept maar zelfgemaakte.

De mayonaise kunt u uiteraard ook zelf maken. Wilt u dat niet, gebruik dan een wat zure Franse of Belgische mayonaise, hier in Holland wordt dat altijd onnodig aangezoet. Kunt u de zure niet vinden, voeg dan wat citroensap toe aan Hollandse mayonaise. Dat beetje zuur is essentieel in dit recept. Bij het pocheren van de varkenshaas gebruikte ik peterseliesteeltjes die ik over had van daags ervoor, maar je kunt ook gewoon steel en blad gebruiken.