Zo her en der in den lande kom je ze nog wel tegen. Oude PINT-schildjes. De cafés die ze hebben, houden ze in ere, want ze hangen over het algemeen duidelijk zichtbaar aan de muur.

Als we PINT meer op de kaart willen zetten is het invoeren van een kwaliteitslabel een mooi middel.

Natuurlijk kennen we in Nederland de zgn. ABT-cafés maar dat is een selecte groep en we zijn van mening dat er veel meer pareltjes (of misschien zelfs mooiere/betere) te vinden zijn.

Criteria

Naast de voorwaarde dat er een goede selectie bieren (van tap en fles) geschonken wordt, zou de onderneming ook gewaardeerd moeten/kunnen worden op de volgende onderdelen:

Kennis van zaken (niet alleen over de bieren maar ook hoe ze dienen te worden geserveerd);

Gastvrijheid, atmosfeer/gezelligheid;

Hygiëne;

Prijs/kwaliteitverhouding;

Bier-spijs combinatie mogelijkheden

Overige pluspunten (sanitair/ligging/overige producten op de kaart)

Nominaties en controle

Zaken kunnen genomineerd worden voor het label door leden van PINT (via website)

Controle op de kwaliteit kan door regio’s worden opgepakt – instellen regio-commissies.

Uitreiking door PINT (1x per jaar – controle op geldigheid label 2 jaarlijks)
Nooit twee keer dezelfde keurmeester naar de genomineerde en te beoordelen horecagelegenheid.

ABT cafés – uitgaand van het feit dat daar een eigen controle plaatsvindt op kwaliteit – krijgen bij de start van dit initiatief gelijk het zilveren label uitgereikt (bij de ABT-cafe’s vindt binnen 6 maanden een herkeuring plaats)..

PINT zet zich in voor de promotie en bescherming van de Nederlandse biercultuur en maakt zich sterk voor eerlijke en juiste informatie naar de consumenten.

Kwaliteitslabel PINT
Doelstelling:

Het doel van het kwaliteitslabel is om horecabedrijven die het product bier behandelen en verhandelen met het respect dat het verdient te belonen met het “PINT Kwaliteitslabel”.

Berekening scores

Score wordt toegekend op het totaalbeeld per rubriek. Soms zijn er items in een rubriek die niet van toepassing zijn. Het is aan de controleur om zijn score te motiveren.

1. Ontvangst max 5 punten
2. Hygiene max 15 punten
3. Kaart max 40 punten
4. Bieren/Kennis max 40 punten

Een bronzen label wordt toegekend bij tenminste 60 punten, een zilveren bij 60-80 punten, een gouden label bij een score van meer dan 80 punten.