Pasta met pompoen en Maallust 1818
Pasta met pompoen en Maallust 1818

Pasta met pompoen en Maallust 1818

Al weer geruime tijd geleden had ik beloofd nog terug te komen met pompoenrecepten. Wellicht had u gehoopt die dans te ontspringen, maar helaas, ik was het niet vergeten… Wel heeft u in zekere zin geluk dat het recept zo lang heeft lopen gisten en daardoor inmiddels wat eenvoudiger uitgepakt is (mocht u alsnog zelf ravioli willen maken, ik zal u niet tegen houden).

In dit recept maken we van de pompoen met wat spek een (vrij dikke) saus voor de pasta. Wat betreft het bier dat u erin gebruikt wil ik u aanmoedigen wat te experimenteren. De saus maak ik met een quadrupel, maar een barley wine had ook goed gekund. In beide gevallen is echter vooral van invloed hoe oud het bier is. Neemt u een overjarig bier, dan zal vooral de zoetheid van de pompoen benadrukt worden en zorgen voor wat extra complexiteit. Neemt u een jong bier, dan krijgt u meer bitterheid tegenover het zoete; het geeft de pompoen een nieuwe dimensie. Er bestaat wellicht het gevaar dat het iets te bitter wordt, maar zoals al eens eerder gezegd; als u wel extreem bittere IPA’s naar binnen klokt, moet u ook niet direct gaan klagen als er een klein bittertje in uw eten zit.