Brigadeiro’s met oude quadrupel

Brigadeiro’s met oude quadrupel

Brigadeiro's met oude quadrupel

Brigadeiro’s met oude quadrupel

Alweer lang geleden waren wij in Brazilië. Eerlijk gezegd niet een bestemming die hoog op de verlanglijst stond, maar een neef ging daar trouwen en we wilden wel naar het feest en dus hebben we er ook maar een paar weken aan vastgeknoopt.

Niet altijd bleek het even gemakkelijk wat mee te krijgen van de lokale biercultuur: Heineken wordt ook in Brazilië gebrouwen en geldt dus als lokaal en speciaal betekende meestal extreem koud. Serveertemperaturen onder 0 waren niet ongebruikelijk. Toen wij wezen op de kast waar wat bieren stonden van een kleine brouwerij werden we wat meewarig aangekeken. Maar goed, het lukte uiteindelijk toch en we hebben nog hier en daar wat kunnen proeven.

Twee dingen bleven merkwaardig. Een middagborrel binnen huiselijke kring werd steevast hard onderbroken door een stevige pot koffie. En een avondlijk bezoek aan de kroeg werd afgesloten met een bezoek aan de buurtwinkel waar brigadeiro’s werden gegeten. Ballen van (meestal) hagelslag gevuld met een chocoladecrème. Pas daarna kon je naar huis of verder.

In dit recept geef ik de brigadeiro’s wat meer pit met behulp van een bierstroop gemaakt van oud bier. Mocht je dat niet hebben, zoek dan een vooral zoet, zwaar en weinig gehopt bier. Je kunt echter ook in plaats van die stroop een scheutje porter aan de ingrediënten toevoegen. Gebruik dan niet te veel, het mengsel moet wel dik genoeg worden.

In het recept staat al roerend, dat betekent dat er inderdaad continu geroerd moet worden. Het kan vrij gemakkelijk aanbranden, dus blijf erbij. Laat je niet verleiden even een cd-tje op te zetten omdat de muziek op de radio niet bevalt…

Als gezegd zijn de brigadeiro’s meestal met hagelslag, maar je kunt ook noten, suiker of andere zaken proberen. Ik probeerde voor de foto ook nog wat met Caramout, maar mocht u dat niet in huis hebben, hoeft u ook niet per se direct naar de winkel te rennen.