Chocoladecake met Bax Koudvuur

Chocoladecake met Bax Koudvuur

Ingrediënten

100 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram zachte boter
100 gram bruine suiker
100 gram pure chocola (70%)
50 ml Bax Koudvuur (smoked porter)
10 gram cacaopoeder
snufje zout
2 eieren
cacaonibs

Tekst en foto:
Bob Molenbroek

Chocoladecake met Bax Koudvuur

Naar overzicht recepten: Bier in de Pan
Dit recept werd gepubliceerd in: PINT-Magazine Zomer 2021
Naar overzicht PINT-Magazines: archief

Chocoladecake met Bax Koudvuur

Het mag misschien lijken dat ik het wat vaak over de hoofdstad heb. Op zich logisch, ik woon daar nu eenmaal en bovendien zijn we deze tijden noodgedwongen wat minder mobiel.
Dat wil dus niet zeggen dat ik niet graag weer eens in Alkmaar aan de toog zou willen zitten, of vanuit Hoorn een trein zou willen laten schieten. Of me in Maastricht zou willen laten verrassen door een keuze uit de kelder of een kroegentocht in Leeuwarden zou willen doen. Ik mis u allemaal.

Maar goed, ik woon hier en het is dus hier dat ik langs de gesloten deuren loop. Vanachter die deuren probeert men toch wat te doen en zo zat ik in het vroege voorjaar naar kerstmuziek te luisteren die ons inleidde op een online proeverij met bier en chocola.
De finale was een prachtige combinatie van chocola met cacaonibs begeleid door rookbier en dat inspireerde mij tot het volgende recept.

De cacaonibs kunt u vinden bij een chocolatier, maar tegenwoordig ook vrij gemakkelijk bij een drogist of een beter gesorteerde supermarkt op de ‘health food’- of ‘raw food’-afdeling, omdat iemand heeft bedacht dat dit gezond zou zijn.
Over hoe goed mijn recept voor je gezondheid zal zijn, ga ik verder geen uitspraken doen, maak je daarover vooral geen illusies, maar ik ben natuurlijk wel blij met die verbeterde verkrijgbaarheid.

Recept

Vet een vorm voor 6-8 muffins of een cakevorm in. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Zeef het bakmeel met het cacaopoeder en een snufje zout. Hak 50 gram van de chocola fijn.

Meng de boter met de suiker met behulp van een mixer tot een luchtige romige crème. Houd minimaal 5 minuten aan voor het mixen, mix vervolgens een voor een de eieren erdoor. Zorg dat het eerste ei volledig gemengd is voor u het tweede toevoegt. Ook dit mag even duren. Als ook het tweede ei gemengd is, bent u klaar met de mixer, dus haal zoveel mogelijk van de crème van de gardes en doe dat bij de rest in de kom.

Spatel vervolgens het meel door de crème. Doe dat voorzichtig; het moet wel gemengd, maar probeer zo weinig mogelijk lucht uit het mengsel te halen. Ik heb zelf het meel in drie gedeeltes toegevoegd. Spatel ten slotte ook de fijngehakte chocolade erdoorheen.

Verdeel het deeg over de muffinvormpjes (houd er rekening mee dat de cakejes rijzen; vul ze tot ongeveer twee derde).

Bak ze 20-25 minuten in de oven. Ze zijn gaar als een satéprikker er schoon uit komt als je deze erin steekt. Gebruik je één grote cakevorm, dan zal het iets langer duren. Haal ze als ze gaar zijn uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Laat ondertussen de overige 50 gram chocola au bain-marie smelten in een kom en meng er de smoked porter doorheen. Serveer de cake op een bordje, giet er wat saus overheen en bestrooi met nibs.

Erbij had ik oorspronkelijk een zuur kersenbier gedacht zoals de Kriek James van Oersoep of de Cherry Kiss van Two Chefs Brewing. Er was echter nog zoveel over van de Koudvuur dat we die eerst geprobeerd hebben en die beviel eigenlijk ook uitstekend. De smoked porter benadrukt meer de chocola en het (licht) rokerige en maakt het geheel veel intenser.
Het staat u uiteraard vrij toch voor kersen te gaan, een wellicht meer geijkte combinatie en ook wat frisser. U kunt het dus ook laten afhangen van de gerechten ervoor; heeft u reeds zwaar getafeld, dan is een combinatie met kersen iets gemakkelijker te verteren. Heeft u echter nog wat ruimte, dan zou ik voor de steviger combinatie gaan.