PINT

Brand Bierbrouwwedstrijd 2018

BRAND BIERBROUWWEDSTRIJD 2018 – GOSE

De Brand Bierbrouwerij te Wijlre organiseert samen met de bierconsumentenvereniging PINT de Brand Bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers uit Nederland.

De inschrijving voor deze wedstrijd is inmiddels gesloten.

Hoe werkt het?

Thuisbrouwers kunnen zich tot en met woensdag 9 mei inschrijven. Minimum leeftijd 18 jaar.

De opdracht

Brouw thuis een GOSE. Daarbij dient het bier te voldoen aan de volgende eisen:

Algemene kenmerken:

De Gose die wij zoeken is fris en heeft een balans tussen mild zurigheid en fruitig hopkarakter met een lager alcohol gehalte. Het bier is fris met een medium body. Door het lager alcoholgehalte (3,6 tot 4,8 vol %) is het een “toegankelijker” bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen frisheid en een fruitig hopkarakter met een lagere alcoholgehalte.

Technisch fiche

Gisting: Hooggegist (ca. 72-77% schijnbare vergistingsgraad). Geen Brettanomyces, wilde gist(en) of ‘kettle sour’ proces.

Alcohol: Tussen 3,6 en 4,8 volume procent

S.G. of ᵒP: Stamwort tussen 1,036 – 1,056 g/cm3 of 9,0ᵒ - 13,8ᵒ

Kleur: max 15 EBC

Bitterheid: max 18 EBU

pH: 3,6 tot 4,0

Een Gose is een tarwebier gebrouwen met een lage stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout). Het toevoegen van zout en koriander is toegestaan. Het toevoegen van ongemoute granen/suikers, vruchten en groenten is niet toegestaan. Houtrijping en barrel-aging zijn tevens niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “frisheid en balans” een belangrijke rol spelen.

Fysiek fiche

Kleur: Stro tot goud van kleur

Helderheid: Mistig door gist

Schuim: Minstens een blijvend ringvormige schuimkraag

Geur: Licht zurig, iets appel-achtig, iets zuurdesem brood, licht koriander, tropisch-/citrus hopgeur of moutigheid.

Smaak: Milde verfrissend melkzuur karakter (appel-achtig). Kruidig-zoutigheid in achtergrond en niet herkenbaar. Brettanomyces, azijnzuur of andere afwijkingen zijn niet gewenst.

Basissmaak: Zoetig en zurig.

Body: Medium

Mondgevoel: Tamelijk veel koolzuur, droog en iets samentrekkend maar niet wrang.

Nasmaak: Zurigheid blijft iets hangen maar is niet astringent of wrang.

Uiteraard moet het product ook voldoen aan de wettelijke eisen. Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke definitie van bier gewijzigd. Zie voor meer informatie: Warenwetbesluit gereserveerde aanduidingen, artikel 7b, zoals gewijzigd op 1-1-2015.

   

In totaal dient woensdag 23 mei een partij van 12 flessen klaar te staan om opgehaald te worden door de Brand Bierbrouwerij. Van deze 12 flessen zullen er 4 gebruikt worden voor lab-analyses en 8 om te proeven door de jury in zowel de halve als hele finale.  Een formulier om de receptuur in te vullen volgt spoedig na aanmelding. Dit evenals nadere informatie over te gebruiken flessen, bottelen en dergelijke.

Voorronde

De jury komt in juni bij elkaar om de bieren te proeven. Daarbij zal de jury letten of het aan alle bovenstaande criteria voldoet en uiteraard op de kwaliteit van het bier, smaak, uiterlijk en schuimstabiliteit. Tevens zal gekeken worden naar haalbaarheid van brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt. Brand Bierbrouwerij en PINT hebben zitting in de deskundige jury. De jury zal in de voorronde de ingezonden bieren blind proeven.

Finale

De finaledag en prijsuitreiking zullen in juni plaatsvinden. Over de locatie en invulling van deze dag zal later meer informatie volgen.

Prijs

De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische  redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht.

Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen van Brand, kan het bier door Brand op de markt worden gebracht. Op de verpakking ervan zal o.a. het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer afgedrukt worden.

Indien Brand het bier op de markt brengt, krijgt de winnaar een geldprijs van € 2500,-.  De kansspelbelasting komt voor rekening van Brand Bierbrouwerij B.V.  Door betaling van de geldprijs aan de winnaar verkrijgt Brand Bierbrouwerij het recht de receptuur te gebruiken.

Publiciteit

De media zullen benaderd worden om aandacht te besteden aan deze wedstrijd. De deelnemer geeft toestemming om zijn naam en portret te publiceren.

Overig

Door mee te doen aan deze wedstrijd verklaar je je akkoord met dit wedstrijdreglement. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslissen Brand Bierbrouwerij en de jury voorzitter. Over de uitslag van de wedstrijd kan niet gecorrespondeerd worden. De Brand Bierbrouwerij behoudt zich het recht om bepaalde ingrediënten in de winnende receptuur te vervangen indien deze op commerciële schaal niet te verkrijgen zijn. Hierbij proberen we samen met de thuisbrouwer de winnende receptuur zo dicht mogelijk te benaderen.

De Brand Gose zal als limited edition in 2019 op de markt worden gebracht.

 

Brand Bierbrouwwedstrijd 2018

De allereerste winnaar Marc Vriens (binnenkort in PINT Magazine)

Opgericht op 14 oktober 1980 te Amsterdam