Top
 

Stout & Porter Proeverij

Stout & Porter Proeverij

Locatie “
Brasserie Thuishaven

Plein 3

Almere Haven

Inloop 19:30 uur aanvang proeverij 20:00 uur

 

 

 

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen een Stout en een Porter. De namen zijn de afgelopen jaren behoorlijk door elkaar gebruikt tijdens het categoriseren van deze twee donkere bieren.

(Tekst komt van  Biernet.nl)

 

Het ontstaan van Porter bier

Het is een moeilijke zaak om iemand te vinden die de verschillen tussen een Porter en een Stout kan uitleggen. Om precies te begrijpen hoe het zit tussen deze twee zwarte bieren moet je terug naar waar het begon Engeland.

De Porter is ontstaan in de gewelddadige pubs van Londen in de achttiende eeuw, een donker, medium bodied bier dat erg moutig en hoppig is. De verhalen van het ontstaan van dit bier wijzen naar de barman van één van die pubs. Hij zou de oorspronkelijke maker zijn van de Porter door een lichter gehopt bier met een oudere aged-ale te mengen. Het resultaat was een bier dat erg in trek was onder de bevolking.

Brouwers onderzochten de mix en gingen aan de slag met het brouwen van een Porter. Hierdoor was het mixen van bieren aan de bar niet meer nodig. Maar er is ook een verhaal dat  Porter uit de havens van Dublin komt, niet Engeland, waar de ‘Porters’ (dragers) stout bier dronken om hun vitamines aan te vullen. De naam Porter verwijst naar deze mannen, het heeft in feite geen verschil met stout bier..

 

Het ontstaan van Stout bier

Omdat steeds meer brouwers hun eigen Porters gingen brouwen was het natuurlijk een kwestie van tijd tot er een variant van de Porter op de markt kwam. Natuurlijk kwam die er ook.
Er werden verschillende ingrediënten toegevoegd aan de Porter om het alcoholpercentage te stimuleren en dit leidde tot een Stout.

Een Stout is simpelweg een sterkere versie van een Porter. De officiele naam luidt daarom ook, Stout Porter.

Toen Guinness een bekende naam werd achter het Stout bier, ontstond een enorme groei in populariteit. Veel mensen werden vanaf dat moment verliefd op het Stout bier.

Porter en Stout bier tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er veel onduidelijkheden over de verschillen tussen een Porter en een Stout. Dit komt omdat de speciaalbier brouwers tegenwoordig Porters brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de meeste Stouts en dus Stouts met een lager alcoholpercentage dan een Porter.

Porter en stout bier tegenwoordig

Tegenwoordig zijn er veel onduidelijkheden over de verschillen tussen een Porter en een stout. Dit komt omdat de speciaalbier brouwers tegenwoordig Porters brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de meeste stouts en dus stouts met een lager alcoholpercentage dan een Porter.

Zodra je het verschil tussen deze twee bieren aan een willekeurig aantal brouwers vraagt, krijg je een groot aantal verschillende antwoorden te horen.

Makkelijk gezegd zijn Porters en stouts hetzelfde, alleen heeft een stout bier een hoger alcoholpercentage (wat tegenwoordig dus ook niet meer zo is). Het belangrijkste verschil is de soort mout die moet worden gebruikt voor de verschillende type bieren.

Voor Porters gebruiken brouwers gemoute gerst en voor stouts wordt voornamelijk gebruik gemaakt van geroosterde/ gebrande gerst. Daarom wordt een stout vaak geassocieerd met de smaak van koffie. Maar zelfs deze regel blijkt bij verschillende brouwers niet meer op te gaan.

Geef je tijdig (uiterlijk 1 week voor activiteit) op met vermelding van naam activiteit via  een email naar: evenementen.flevoland@pint.nl.

 

Brasserie ThuisHaven

Plein 3 1354 LH Almere -Haven Pint Leden: € 12,50 en niet leden: € 15,00 / Inloop: 19.30, Aanvang 20.00, Einde: 21.30

 

 

 

 


Adres: 1354 LH Almere-Haven
do 28 februari 19:30 – 21:30 uur
Geen reacties

Het reactieformulier is op dit moment gesloten.