Top
 

Bier en gastronomie

Bier is de ideale partner bij gerechten. Als keukenpartner kan bier variëren van zoet tot krachtig bitter, van een karamelachtige tot een bittere, geroosterde moutigheid; van verfrissend en levendig tot zwaar, stevig en likeurachtig. Steeds meer restaurants (her)ontdekken de combinatie bier en spijs.

PINT stimuleert en promoot de combinatie bier en spijs door het organiseren van proeverijen, workshops, bierdiners, hap-en-stap activiteiten en aandacht hiervoor in onze magazines.

De laatste jaren zien steeds meer zogeheten foodpairing-boeken het levenslicht. PINT juicht deze ontwikkeling toe. Ook brouwers geven bij hun bierbeschrijvingen vaak al advies over mogelijke gerechtkeuzes.

De nieuwste ontwikkeling zag vorig jaar het levenslicht : Dat smaakt naar bier – een initiatief van de alle nederlandse brouwers, Mitra en Albert Heijn en gelanceerd tijdens de Week van het Nederlandse bier in 2017. Dit initiatief gaat uit van een verdeling van de bierstijlen in smaakpaletten (Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig, Amber & Elegant, Blond & Krachtig, Donker & Rijk, Intens & Uitdagend). In 2018 werd dit uitgebreid met een app: de BierButler-app. Dankzij deze app kun je gelijk – al tijdens het bedenken van je menu of terwijl je boodschappen doet je laten adviseren voor een bier bij je gerecht. Alle gerechten in de app, zijn door gecertificeerde biersommeliers gecombineerd met een beste bierkeuze en de lijst wordt telkens verder uitgebreid met bieren en gerechten. Zo wordt het voor consumenten makkelijker kiezen in het huidige gevarieerde aanbod aan bieren.

Bier in plaats van wijn bij het eten

Dat bier goed samengaat met eten, is bij veel consumenten niet bekend. Vaak wordt er bij diners steevast witte wijn bij de vis en rode wijn bij het vlees geschonken. Bier heeft echter een breder smakenpallet en biedt daarmee veel mogelijkheden om het bij gerechten te combineren. Helemaal met het huidige bieraanbod is de keuze enorm en de mogelijkheden talrijk.

Geen reacties

Het reactieformulier is op dit moment gesloten.