De Gouden PINT

Deze bierprijs is door PINT sinds 2005 regelmatig uitgereikt. Het is een prijs voor ‘’waardevolle bijdragen aan de ontwikkeling van de biercultuur in Nederland.’’ Voor de tiende keer gaan we deze prijs in 2023 opnieuw uitreiken.

De Gouden PINT is een breed gedragen prijs. Onze leden kunnen daarom nominaties voor de prijs indienen. Verder bestaat de jury, naast PINT-leden en de voorzitter, uit drie anderen uit de Nederlandse bierwereld.

Er zijn geen beperkingen aan diegenen die de prijs kunnen krijgen én geen beperkingen aan het soort initiatief dat beloond kan worden. De Gouden PINT richt zich altijd op het recente verleden, namelijk de tijd tot de voorgaande uitreiking.

Wil je iemand nomineren voor de Gouden PINT 2023? Stuur een e-mail met je aanbeveling en motivatie naar secretaris@pint.nl (gaarne vóór 31-1-2023).

Naast de Gouden PINT bestaan er nog de PINT van Verdienste, je zou dit een soort oeuvreprijs kunnen noemen, en de PINT Stimuleringsprijs. Beide zijn zogenaamde juryprijzen (zie ook de pagina PINT-Bierprijzen).

Het eremetaal dat met het winnen van de prijs gepaard gaat werd ontworpen en gemaakt door goud- en zilversmid Michiel Augusteijn. Op een koperen bodemplaat is het driedimensionale, verzilverde ontwerp geplaatst. Uiteraard is de plaquette gepersonaliseerd. Hier (pdf) kan je zien hoe het wordt gemaakt.

De Gouden PINT-winnaars op een rijtje

2005 Peter van der Arend
2007 Stichting De Gekroonde Valk
2009 De smaak van Echt
2011 StiBON
2014 De Nationale Bierbank
2015 Alain Schepers / Bierista
2016 Carnivale Brettanomyces
2017 Stichting Geniet & Geef
2018 Sander en Ronald van de Streek