Top
PINT / 2018  / PINT wil naar andere opzet van het Bokbierfestival

PINT wil naar andere opzet van het Bokbierfestival

De historie van het Bokbierfestival Amsterdam, zoals dat al 40 jaar elk najaar wordt gehouden, is nauw verbonden met de historie van de vereniging PINT. Het is nu meer dan 20 jaar geleden dat de ledenvergadering van PINT besloot om deze financieel riskante activiteiten onder te brengen in een aparte stichting. De bedragen die er in om gaan waren toen al zo groot geworden dat het niet meer verantwoord was om die binnen de verenigingsstructuur te houden. Het is niet voor niets het oudste en grootste bierfestival van Nederland.

Tijdens de afsplitsing werden wel een aantal afspraken gemaakt, die er voor zouden moeten zorgen dat van beide kanten er voordelen waren aan een samenwerking. PINT heeft hierin overigens slechts een adviserende rol. Maar de voordelen bleken er te zijn, zowel op het bestuurlijke, financiële, als het organisatorische vlak. Vele jaren hebben bestuurders van PINT en die van de Stichting Bokbierfestival goed samengewerkt en samen met al die vrijwilligers werd er iets bijzonders neergezet. Een festival met niet alleen een onovertroffen bierkeus van de tap, maar ook een prachtige ambiance, bierkeuringen, begeleide proefsessies, muziek en noem maar op. Zonder het Bokbierfestival was de vereniging PINT niet geworden wat ze nu is en andersom zal dat ook wel zo zijn.

De tijden veranderen. Ooit was het Bokbierfestival zo goed als het enige bierfestival in Nederland, nu is het er één van de tientallen die alleen al in die ene maand georganiseerd worden. Ooit was je al blij als je hier een aantal bieren kon proeven die je nooit zag, nu lukt je dat waarschijnlijk even goed in je lokale café.

Het Bokbierfestival zal, zoals alles en iedereen, met de tijd mee moeten gaan. Als blijkt dat de oude formule nu niet meer of onvoldoende werkt, moet je dat aanpassen. Als je als organisatie te maken hebt met een licht – maar over de jaren gezien gestaag – teruglopend bezoekersaantal en daarmee teruglopende inkomsten, doe je het niet goed. Dan is de tijd om de bakens te verzetten en keuzes te maken voor de toekomst.

Die keuzes waren voor de stichting Bokbierfestival tijdens de begrotingsfase voor het festival van 2017 duidelijk anders als die de vereniging PINT voorstond. De stichting heeft onze visie toen volledig terzijde geschoven en is gegaan voor een opzet als in andere jaren met grote glazen, veel aandacht voor muziek en het schrappen van de bierkeuringen. Het werd ‘’een feestje voor de Amsterdammers.’’

PINT heeft echter altijd de visie gehad dat het moet gaan over het bewust genieten van bier en alles wat daarom heen hangt. Daarom glazen in proevershoeveelheden van hoogstens 15 cl, begeleide proeverijen met bier en spijs, waar mogelijk brouwers achter de tap en natuurlijk het voortzetten van de jarenlang gehouden bierkeuring: het Beste Bokbier van Nederland. De bezoekers weten dat het vorig jaar zo niet is gegaan.

PINT heeft na afloop van het festival in 2017, ondanks herhaaldelijk aandringen en op basis van gemaakte onderlinge afspraken, geen enkele informatie ontvangen over resultaten en bezoekersaantallen van het festival en over de plannen voor de toekomst. We zijn er echter wel van overtuigd het op deze manier met een dalend bezoekersaantal een financieel onhaalbare kaart blijft.

Aan een mogelijk nieuw festival dit najaar op basis van de formule van 2017 willen wij onze naam niet langer verbinden. Het zou misleidend voor de buitenwereld zijn en schadelijk voor de belangen van PINT als een serieuze Vereniging van Bierconsumenten.

De vereniging PINT kan makkelijk voortbestaan zonder het Bokbierfestival Amsterdam, echter ziet zij graag dat de kar naar een nieuwe opzet samen wordt getrokken, zoals we dat in eensgezindheid al die jaren gedaan hebben.

Bestuur vereniging PINT

Post Tags:
9 Comments
 • Simon Mes
  11 september 2018 at 21:16

  Helemaal mee eens!

 • Hans Limper
  12 september 2018 at 22:56

  verstandig besluit van het bestuur

 • Jer
  28 september 2018 at 15:05

  De laatste paar jaar meed ik het bbf. Mij teveel een zuipfeest in een sauna ambiance. Het ging al lang niet meer over proeven van bokbier. Jammer, maar aan alle goeie dingen komt een eind.

  • Anne de Jong
   28 oktober 2018 at 21:02

   Hi Jer,
   We gaan binnenkort kijken en evalueren hoe we dit festival volgend jaar vorm kunnen geven.

 • MJ van't Oever
  26 oktober 2018 at 20:21

  Wij drinken onze bok dit jaar vooral thuis.
  Volgend jaar weer klein beginnen vanuit PINT?

  • Anne de Jong
   28 oktober 2018 at 20:55

   Beste,

   Geniet ervan. Op dit moment hebben we nog geen zicht op de opzet voor volgend jaar. We gaan daar binnenkort over brainstormen en 2018 evalueren.

 • Lid
  21 december 2018 at 00:57

  Pint bbf is niet het oudste bierfestival van nl. Zhtc bierweek werd 2 jaar eerder voor het eerst georganiseerd.

 • Simon van Geemen
  16 februari 2019 at 20:33

  Vandaag onze glazen die door te weinig bezoekers moesten we in de glasbak gooien.
  Sorry maar het zij zo. Wij konden niet verder door te weinig bezoekers.

 • Dirk Noort
  20 september 2019 at 22:16

  De Pint ZH site is onbereikbaar op 20-09-2019.
  Dus inloggen gaat ook niet. Hoe kan ik nu dan 2 kaarten bestellen voor zondag 17 november a.s.?
  Voor de 1e sessie van 11.45 tot 15.45 uur
  U kunt mij bereiken op: dirk.noort@ziggo.nl
  Graag met enige spoed.
  M.v.g. Dirk W. Noort

Post a Comment