Top
PINT / 2016  / NOMINATIES GOUDEN PINT BEKEND

NOMINATIES GOUDEN PINT BEKEND

De uitreiking voor de jaarlijkse Gouden PINT is weer aanstaande. Net zoals voorgaande jaren heeft PINT haar leden gevraagd personen en initiatieven te nomineren voor de jaarlijkse GOUDEN PINT.

Ook dit jaar was de lijst van  genomineerden weer lang. Uiteindelijk zijn er vijf geselecteerd voor de uitreiking van de Gouden PINT 2016, die dit jaar zal plaatsvinden op 13 november 2016 tijdens het Flevo Bierfestival in Almere. De Gouden PINT is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur. De vele genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld. De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties voor de Gouden PINT samengesteld tijdens de jurybijeenkomst op 30 september, geeft een goed beeld hoe actief en veelzijdig de biercultuur in Nederland is.

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde)

Timothy Wareman – o.a.  ‘Cause beer loves food

Een alleskunner op het gebied van bier en eten. Brouwer én kok. Een geweldig gevoel voor foodpairing. Zoekt niet alleen de verbinding tussen bier en eten, maar ook tussen brouwer en gast door middel van zijn bierdiners waar steeds een brouwer centraal staat die samen met hem uitleg geeft over het menu.

Fortbrouwerij Duits en Lauret

Brouwerij Duits&Lauret is sinds kort gevestigd in Fort Everdingen. De brouwers gaan het speciale waterfiltersysteem, regenwater zakt door een dikke grondlaag en komt via speciale druipkokers in een ondergronds waterbassin terecht. Dit is ooit bedacht om bij een langdurige belegering van het fort voldoende schoon drinkwater ter beschikking te hebben, hergebruiken en het originele, gefilterde fortwater benutten in het brouwproces. Het gebruik van het aanwezige watersysteem is zeer duurzaam: er wordt geen gebruik gemaakt van regulier drinkwater, maar van regenwater, een onuitputtelijke bron – bij de huidige klimaatomstandigheden. Daarnaast biedt de brouwerij ruimte voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en biedt het fort de mogelijkheid om bieren onder de juiste condities te laten rijpen (i.s.m. met de Nationale Bierbank)

Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge levert een uiterst positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de biercultuur in Nederland in de breedste zin. De professionele bierwedstrijd, met een internationale jury met grote kennis van bieren, zet Nederlandse brouwers op positieve wijze in de schijnwerpers.

Carnivale Brettanomyces

Een festival dat in 5 jaar is uitgegroeid tot een must-go op het gebied van alternatieve gisting. Niet alleen gezien het onderwerp, ook de opzet: enkele kroegen en brouwerijen in het centrum van Amsterdam. Je kunt dus van locatie naar locatie en van lezing naar lezing trekken. Mooie combinatie tussen kennisoverdracht en smaakoverdracht. Het festival valt niet in Nederland op, maar wereldwijd.

Oldskool brouwerij – Dennis Kort

Vanwege de vernieuwende visie op brouwen en bier (gepaard aan een kritische houding ten opzichte van bestaande bieren/brouwerijen). Alle Oldskool bieren zijn daarom gebrouwen : volgens het Beierse Reinheitsgebot, zonder toegevoegde suikers / kruiden / zuren; op een speciaal geselecteerde locatie in Nederland; door telkens andere experts ; met het recept, de enthousiasme en bierliefde van een van de jongste biersommeliers ter wereld, Dennis Kort.

Juryleden 2016

Floor van Aerde (Nederlandse Brouwers), Rob Alphenaar (voorzitter Alliantie van Biertapperijen), Hanneke van het Ende (bestuurslid StiBON (Stiching Bieropleidingen Nederland), Michel Ordeman (voorzitter Klein Brouwerij Collectief), Alain Schepers (Bierista.nl / bierblogger / Winnaar Gouden Pint 2015), Jeffrey Zwerwer (bedrijfsleider Arendsnest) en Rianne Joosse (voorzitter PINT/voorzitter jury Gouden PINT)

De uitreiking van de Gouden PINT vindt plaats op 13 november 2016 tijdens het Flevo bierfestival in Almere.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Rianne Joosse – voorzitter@pint.nl – 06-24 786 887

No Comments

Post a Comment