Top
PINT / 2016  / BRAND BIERBROUWWEDSTRIJD 2017

BRAND BIERBROUWWEDSTRIJD 2017

BRAND BIERBROUWWEDSTRIJD 2017 – SESSION IPA. De Brand Bierbrouwerij te Wijlre organiseert samen met de bierconsumentenvereniging PINT de Brand Bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers uit Nederland.

Thuisbrouwers kunnen zich tot en met 17 maart inschrijven via deze website. Minimum leeftijd 18 jaar.

De opdracht

Brouw thuis een Session IPA. Daarbij dient het bier te voldoen aan de volgende eisen:

Algemene kenmerken:

Session IPA staat bekend om de sterke hopbitterheid en hop smaak met een “sessionable”, lees lager, alcohol gehalte. Het bier is fris met een lichte body. Door het lage alcoholgehalte (2,5 tot 4,5 vol %) is het een “toegankelijker” bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen oorspronkelijk IPA bier en het lagere alcoholgehalte.

Technisch fiche

Gisting: Hooggegist (ca. 75-90% schijnbare vergistingsgraad)

Alcohol: Tussen 2,5 en 4,5 volume procent

S.G. of ᵒP: Stamwort tussen 1,026 – 1,038/cm3 of 6,5ᵒ – 9,5ᵒ

Kleur: max 20 EBC

Bitterheid: max 50 EBU

pH: 4.05 tot 4.65

Een Session IPA is een IPA gebrouwen met een lager stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout mogelijk aangevuld met tarwemout). Het toevoegen van ongemoute granen/suikers, kruiden/specerijen, vruchten en groenten is niet toegestaan. Houtrijping en barrel-aging zijn tevens niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “doordrinkbaarheid” een belangrijke rol spelen.

Fysiek fiche

Kleur: Geel tot diep goud van kleur
Helderheid: Helder tot iets mistig (dry hop deeltjes)

Schuim: Minstens een blijvend ringvormige schuimkraag

Geur: Medium tot intens hopgeuren afkomstig uit allerlei hopsoorten

Smaak: Sterk hopbitterheid en hopsmaak. Laag tot medium moutigheid. Laag tot medium esters en geen diacetyl.

Basissmaak: Bitter tot zeer bitter en zoetig

Body: Licht tot medium

Mondgevoel: Droog tot iets plakkerig

Nasmaak: Hopsmaak blijft lang hangen maar is niet astringent of wrang

Uiteraard moet het product ook voldoen aan de wettelijke eisen. Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke definitie van bier gewijzigd. Zie voor meer informatie: Warenwetbesluit gereserveerde aanduidingen, artikel 7b, zoals gewijzigd op 1-1-2015.

VoorrondeIn totaal dient 31 maart een partij van 12 flessen klaar te staan om opgehaald te worden door de Brand Bierbrouwerij. Van deze 12 flessen zullen er 4 gebruikt worden voor lab-analyses en 8 om te proeven door de jury in zowel de halve als hele finale.  Een formulier om de receptuur in te vullen volgt spoedig na aanmelding. Dit evenals nadere informatie over te gebruiken flessen, bottelen en dergelijke.

De jury komt in april bij elkaar om de bieren te proeven. Daarbij zal de jury letten of het aan alle bovenstaande criteria voldoet en uiteraard op de kwaliteit van het bier, smaak, uiterlijk en schuimstabiliteit. Tevens zal gekeken worden naar haalbaarheid van brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt. Brand Bierbrouwerij en PINT hebben zitting in de deskundige jury. De jury zal in de voorronde de ingezonden bieren blind proeven.

Finale

De finaledag en prijsuitreiking zullen in mei plaatsvinden. Over de locatie en invulling van deze dag zal later meer informatie volgen.

Prijs

De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische  redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht.

Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen van Brand, kan het bier door Brand op de markt worden gebracht. Op de verpakking ervan zal o.a. het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer afgedrukt worden.

Indien Brand het bier op de markt brengt, krijgt de winnaar een geldprijs van € 2500,-.  De kansspelbelasting komt voor rekening van Brand Bierbrouwerij B.V.  Door betaling van de geldprijs aan de winnaar verkrijgt Brand Bierbrouwerij het recht de receptuur te gebruiken.

Publiciteit

De media zullen benaderd worden om aandacht te besteden aan deze wedstrijd. De deelnemer geeft toestemming om zijn naam en portret te publiceren.

Overig

Door mee te doen aan deze wedstrijd verklaar je je akkoord met dit wedstrijdreglement. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslissen Brand Bierbrouwerij en de jury voorzitter. Over de uitslag van de wedstrijd kan niet gecorrespondeerd worden. De Brand Bierbrouwerij behoud zich het recht om de hop in de winnende receptuur te vervangen. Hierbij proberen we samen met de thuisbrouwer de winnende receptuur zo dicht mogelijk te benaderen

Post Tags:
1 Comment

Post a Comment