Top
PINT / 2015  / NOMINATIES BIERPRIJZEN 2015

NOMINATIES BIERPRIJZEN 2015

BIERCULTUUR OPNIEUW VERRIJKT MET NIEUWE INITIATIEVEN

PINT (Promotie INformatie Traditioneel bier), de bierconsumentenvereniging, heeft ook dit jaar haar leden gevraagd personen en/of initiatieven te nomineren voor de jaarlijkse Gouden PINT. Uit een lange lijst van genomineerden zijn er vijf geselecteerd voor de uitreiking van de Gouden PINT 2015, die dit jaar zal plaatsvinden tijdens de jubileumdag van PINT, zaterdag 3 oktober 2015 in Utrecht. De Gouden PINT is de belangrijkste bierprijs in Nederland voor een persoon of organisatie die zich de afgelopen periode op een aansprekende wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de verdere ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

Daarnaast reikt PINT dit jaar ook de “PINT van Verdienste” en de “PINT Stimuleringsprijs” uit. Deze laatste prijzen zijn respectievelijk voor personen/initiatieven die gedurende langere tijd een belangrijke en blijvende invloed uitgeoefend hebben op de Nederlandse biercultuur of voor nieuwe initiatieven die PINT met de toekenning van deze prijs wil stimuleren dit initiatief verder uit te bouwen tot een blijvende aanwinst binnen de biercultuur.

De vele genomineerden illustreren opnieuw de rijkheid van initiatieven en de passie van de vele spelers binnen de Nederlandse bierwereld.

De uiteindelijke shortlist van vijf nominaties voor de Gouden PINT en voor de andere prijzen, samengesteld tijdens de jury*) bijeenkomst op 7 september 2015, geeft een goed beeld hoe actief en veelzijdig de biercultuur in Nederland is. Hieronder in alfabetische volgorde de shortlist met juryrapporten, zoals de jury deze heeft vastgesteld.

 

PINT VAN VERDIENSTE

Peter van der Arend

Genomineerd voor zijn vele initiatieven. De drijvende kracht achter het Arendsnest, The Beertemple, Craft&Draft en mede-initiatiefnemer van het Jopen Proeflokaal in Amsterdam. Daarnaast mede-oprichter van StiBon en organisator van bierproeverijen en masterclasses.

Het Lekkerste Bockbier van Nederland

In oktober 2001 organiseerde deze stichting, opgericht door twee genootschappen van bierliefhebbers, te weten het biergilde “De Dubbele Arend” uit Purmerend en het biergilde “Geheim Genootschap Arendsnest” uit Amsterdam voor de eerste maal de blindproeverij “Het Lekkerste Bockbier van Nederland” (op fles).In meer dan vijftien jaar is dit initiatief uitgegroeid tot een succesvolle en door de bierwereld uiterst serieus genomen megaproeverij met ca 45 van fles te proeven bockbieren, en ca 140 proevers uit het gehele land.

Marco Philipsen

Al jarenlang aktief om (speciaal)bier te promoten in Nederland. Co-auteur van het boek “MInder TRAmmelant in Bierland”, bestuurslid namens MITRA bij de Week van het Nederlandse Bier, drijvende kracht achter de bierbeleving bij MITRA, met onder andere de Bier Xperience.

 

PINT STIMULERINGSPRIJS

Stichting Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij

Al is het idee niet helemaal nieuw in Nederland, toch vind de jury het van belang om dit initiatief op te nemen in de nominaties voor de PINT Stimuleringsprijs. Een zorgboerderij als brouwerij. In samenwerking met zorginstelling Philadelphia werken hier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Een bijzonder mooie vorm van maatschappelijk zinvol ondernemen, zonder winstoogmerk met een goed product.

Albert Heijn

Genomineerd voor de inspanning die is geleverd om plaats in te ruimen voor een groot assortiment speciaalbieren en een aparte ruimte voor radlers en alcoholvrij bier. Het plan om het bierschrap in te delen op smaak, door middel van drie kleurcoderingen moet de consument helpen een betere, makkelijkere keuze te maken. Groen voor fruitig en fris, geel voor krachtig en blond en roodbruin voor rijk en donker zorgen ervoor dat je in een oogopslag kunt zien waar jouw favoriete biersmaak staat.

Campagne van Nederlandse Bierstijlen (www.bierstijlen.nl)

Genomineerd voor het onderzoeken, in kaart brengen en promoten van verloren gegane typische Nederlandse bierstijlen Een uitstekend initiatief. Een echt Nederlands bier dat uit de eerste onderzoeken naar voren is gekomen is het kuitbier. Een stimulans en fraai handvat voor de bierwereld met deze bevindingen het ruime scala aan in Nederland gebrouwen bieren bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. In 2014 heeft de Brewers Association in de VS het kuitbier als een typisch Nederlands bier erkend. De jury hoopt dat met deze nominatie een extra impuls wordt gegeven aan dit initiatief om het verder uit te bouwen tot een blijvende en drijvende kracht in de Nederlandse bierwereld.

Patrick Kroon

Schrijver van ‘Het Bierboek’. Patrick Kroon is 37 en een groot bierliefhebber. Zijn verstandelijke beperking heeft hem niet tegengehouden de stap te wagen tot het schrijven en in eigen beheer uitbrengen van een boek over bier. Een bijzonder boek, niet alleen omdat de beschrijving van bieren eenvoudig te lezen is, maar ook vanwege de aanvulling met puzzels en moppen. Na het succes van het eerste boek, is het zijn grote wens een tweede boek uit te brengen.

 

GOUDEN PINT 2015

Bernd Beersma

Heeft zich de afgelopen periode naast de activiteiten voor zijn eigen brouwerij, zeer actief ingezet voor de promotie van het in Friesland gebrouwen bier. Hij is de initiatiefnemer van het Friese-bieren diner, dit jaar voor het eerst gehouden tijdens de Week v/h Nederlandse bier, waaraan 11 verschillende Friese horeca-ondernemers zich verbonden hebben en waarin spijs en Friese bieren met elkaar verbonden werden. In 2016 zal dit initiatief verder provincie-breed worden uitgerold. Met Bier ut Fryslȃn heeft hij op social media een podium gecreëerd voor de Friese brouwers en een platform voor uitwisseling tussen brouwers, horeca, detailhandel en publiek. Bernd heeft oog en hart voor de belangen van zijn eigen brouwerij én die van zijn Friese collega’s , maar ook voor producten uit de eigen streek. Zo heeft hij inmiddels met Kaasboerderij Buurvrouw Durkje een eigen hopkaas ontwikkeld en met mosterdmakerij De Wartenster en eigen biermosterd. Een brouwer met een actieve en enthousiasmerende bijdrage aan de biercultuur in het Noorden.

Arvid Bergstrøm

Schrijver en kok en biersommelier. Zijn onlangs verschenen boek ‘Proef bier’ combineert hij 36 voornamelijk Nederlandse en Belgische bieren met 36 gerechten, met tips om gerechten naar eigen smaak aan te passen. Op deze manier wordt koken met bier en het vinden van mooie bier-spijs combinaties binnen het bereik gebracht van de Nederlandse bierliefhebber.

Biertunnel Burg bieren

Een uniek concept wat een groot scala aan bieren binnen het proeflokaal brengt. Jan van Willigenburg en zijn dochter Tineke brengen in de winkel en het proeflokaal zo een enorm assortiment van bieren samen. Na bestelling in het proeflokaal, wordt het bier via een transport band vanuit de winkel, via een koelsysteem, op de perfecte temperatuur afgeleverd.

Craft&Draft

Het begint met de geweldige nationale en internationale selectie bieren op tap – 40 taps. Die bieren kun je niet alleen in het gezellig café drinken maar je kunt ze ook meenemen. Zo drink je dus geweldige bieren, vers van de tap, in het Vondelpark – een van de weinige uitzonderingen waar dit buiten mag, bij vrienden of bij een mooi diner thuis. Daarmee introduceert Craft&Draft een uniek concept in Nederland, het growler-systeem. En er is meer. Dankzij de kleine biershop kun je ook bieren mee naar huis nemen die vrijwel nergens te krijgen zijn. Al deze elementen zorgen ervoor dat we hier mogelijk te maken hebben met het meest complete bieraanbod in Nederland. Ik weet geen mooiere reden om de nominatie in te sturen.

Alain Schepers/Bierista

Naast de opkomst van vele websites duidelijk onderscheidend format, met o.a. vlog. Bierista laat verschillende bierkenners aan het woord: brouwers, koks, horeca, inkopers etc. en laat daarmee de verscheidenheid van de Nederlandse bierscene zien. Auteur van “Wereld vol bier”. Gaat daarnaast serieus in op trend van bier-spijscombinaties in samenwerking met kok Arvid Bergstrøm. Sfeerimpressies van festivals en wedstrijden maken het beeld van wat er gebeurt op gebied van bier in Nederland compleet.

*) de jury bestaat uit Cees-Jan Adema /directeur Nederlandse Brouwers, Jeroen Carol-Visser / voormalig voorzitter PINT, Hans Glandorf / voorzitter Alliantie van Bier Tapperijen (ABT), Constant Keinemans / voorzitter Klein Brouwerij Collectief (KBC), Marco Lauret / voorzitter Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON), Timothy Wareman / chef-kok/kastelein en juryvoorzitter Rianne Joosse / voorzitter Bier Consumenten Vereniging PINT.

Geen reacties

Plaats commentaar