Top
PINT / 2013  / OPROEP AAN BROUWERS: BROUW EEN KUITBIER

OPROEP AAN BROUWERS: BROUW EEN KUITBIER

De Campagne Nederlandse Bierstijlen heeft de Nederlandse brouwers opgeroepen om een Kuitbier te brouwen en deze te presenteren tijdens de 2e Week van het Nederlands Bier die van 23 mei tot en met 2 juni 2013 wordt georganiseerd. PINT ondersteunt dit initiatief om een vergeten Nederlandse bierstijl nieuw leven in te blazen van harte.

Voorbeeld van havervlokken

De Campagne Nederlandse Bierstijlen (CNB), een groep van meer dan twintig bierkenners, brouwers en historici, heeft zichzelf als doel gesteld oude, vergeten Nederlandse bierstijlen weer nieuw leven in te blazen. En dit op basis van grondig historisch onderzoek. Daarbij willen ze niet alleen in archieven rondneuzen, ze willen dit bier ook proeven.

De eerste uitdaging die zij daarom bij alle brouwers van Nederland hebben neergelegd is het brouwen van een kuitbier, een bier gemaakt met haver, tarwe en gerst dat in de 15e eeuw een groot succes was in Holland. In tegenstelling tot het gruitbier werd het niet met gruit (een kruidenmengsel) op smaak gebracht, maar met hop. Vijf eeuwen lang werd dit bier in ons land gemaakt, maar daarna raakte het in de vergetelheid.

En nu blazen de CNB het kuitbier weer nieuw leven in. Dat kunnen ze niet alleen. Daar hebben ze de brouwers bij nodig. De CNB daagt de brouwers dan ook uit om een kuitbier te brouwen en deze eind mei te presenteren tijdens de Week van het Nederlands Bier. Een aantal brouwers, waaronder Jopen (Haarlem) en De Hemel (Nijmegen) heeft al toegezegd een kuitbier te gaan maken en meerdere initiatieven worden inmiddels ontplooid.

In samenwerking met Derek Walsh zijn uitgangspunten voor het recept vastgesteld.

Geplaatst door: Nico Lammers

Geplaatst door: Webmaster algemeen

Geen reacties

Plaats commentaar