Top
PINT / 2012  / KENNIS VAN PRODUCT BIER ONDER DE MAAT IN HET CAFÉ

KENNIS VAN PRODUCT BIER ONDER DE MAAT IN HET CAFÉ

PINT wil verplichte bieropleiding voor horecaondernemer

foto afkomstig van Horecaentree.nl

Bier is de meest gedronken alcoholhoudende drank in Nederland, niet alleen thuis maar ook in de horeca. Bierconsumentenvereniging PINT constateert dat de café-eigenaar en zijn personeel maar beperkte kennis hebben van deze volksdrank. Daarom pleit PINT voor een verplichte bieropleiding in de cafébranche.

Het is ook niet zo verwonderlijk dat de kennis van het product bier maar beperkt is. Er is nauwelijks opleiding vereist voor een café-eigenaar. Alleen de cursus Sociale Hygiëne is verplicht. Verder zijn er wel horecaopleidingen, maar deze zijn vrijwillig en daarbij komt het product bier slechts beperkt aan de orde. Uit onderzoek is gebleken dat slechts drie op de tien café-eigenaren een specifieke horecaopleiding heeft gevolgd. Zij zijn in de meeste gevallen laag geschoold en in de praktijk gevormd.

Jeroen Carol-Visser , voorzitter van PINT: ‘Laat ik vooropstellen dat er hele goede café-eigenaars zijn met uitstekend personeel. Maar over het algemeen laat de kennis van het product bier in de horeca te wensen over. Sommige horecamedewerkers weten niet eens de grondstoffen van bier te benoemen. Zo bestelde ik laatst in een café een Dubbel van een bekend trappistenmerk en kreeg als antwoord de vraag of ik er twee wilde. En wie kent niet het voorbeeld van het schijfje citroen dat ongevraagd in je witbier wordt gestopt. Keer op keer moet je het bier terugsturen en uitleggen dat je dit niet besteld hebt en dat citroen niet in bier thuishoort. Dit zijn maar twee voorbeelden.’

Naast de maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals opgenomen in de cursus Sociale Hygiëne,  is de café-eigenaar echter ook iemand die de klant meerwaarde zou moeten bieden. Gastvrijheid, gezelligheid, bijzondere producten die met aandacht worden geschonken, zijn steekwoorden waarmee de cafébranche zich blijvend zou moeten onderscheiden. Daarom is PINT een voorstander van het verplicht stellen van een bieropleiding voor café-eigenaren en het personeel. Afgelopen jaar heeft PINT haar tweejaarlijkse prijs, de Gouden PINT, uitgereikt aan de Stichting Bieropleidingen Nederland, een in 2009 gestart initiatief dat de standaard zet voor de vereiste kennis over bier in de horeca.

Geen reacties

Plaats commentaar