Top
PINT / 2011  / PINT BIERPRIJZEN 2011; DE LONGLIST

PINT BIERPRIJZEN 2011; DE LONGLIST

Voor de vierde keer worden dit jaar de PINT bierprijzen uitgereikt. Wie wordt de opvolger van de winnaars van 2009, De initiatiefnemers van De Smaak van Echt?

Voor de vierde keer gaat PINT komend najaar de PINT bierprijzen 2011 uitreiken.

Deze prijzen; De Gouden PINT, de PINT voor bijzondere verdiensten en de PINT Stimuleringsprijs, werden in het leven geroepen naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van PINT in 2005. Iedere twee jaar worden deze prijzen uitgereikt aan bijzondere mensen, initiatieven en organisaties op het gebied van bier.

Nominatie: StiBON
Omschrijving: Het organiseren van cursussen om de kennis van bier te verbeteren.
Motivatie: Na het PINT symposium “Bier aan tafel” in 2008 werd besloten de Stichting
Bieropleidingen Nederland (StiBON) op te richten. StiBON is opgericht om de
kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen
die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd. Hierdoor is de
kennis over bier in Nederland aanzienlijk toegenomen.

Nominatie: De Jopen Brouwerij
Omschrijving: De opening van de Jopen Kerk.
Motivatie: Na jarenlang als brouwerijhuurder geopereerd te hebben heeft Jopen in 2011 met de verbouwing van een oude kerk in Haarlem een unieke combinatie van brouwerij
en café/restaurant tot stand gebracht. Het geheel heeft een smaakvolle uitstraling waardoor de publieke belangstelling groot is.

Nominatie: Café de Wildeman
Omschrijving: Het organiseren van de 1e Nederlandse Cask Conditioned Real Ale dagen.
Motivatie: Simon Fokkema van de Wildeman had op Facebook een oproep gedaan aan de brouwers van Nederland om een Real Ale te brouwen en in casks te vullen die hij voorhanden had. Er werden zes bieren gepresenteerd waar acht Nederlandse brouwerijen hun best voor hadden gedaan.

Nominatie: Birdy Publishing
Omschrijving: Het uitbrengen van de Bieretikettenposter.
Motivatie: De bieretikettenposter heeft een fraai overzicht van de diversiteit van de Nederlandse bierwereld.  Birdy Publishing heeft deze poster op de markt gebracht naar Belgisch idee. Het is de bedoeling dat de poster eens per twee jaar geactualiseerd wordt.

Nominatie: Brouwerij de Molen.
Omschrijving: Het organiseren van het Borefts Bierfestival.
Motivatie: Het Borefts Bier Festival heeft het voor elkaar gekregen om nationale en internationale topbrouwers naar Nederland te krijgen. Het festival werd goed bezocht en het was makkelijk om met de brouwers zelf over hun bieren te praten. Een uniek festival in Nederland!

Nominatie: Ninox.
Omschrijving: NINOX is een fabrikant is die betaalbare, fraai gefabriceerde thuisbrouwerij-spullen vervaardigt.
Motivatie: Omdat NINOX een fabrikant is die daarbij de moeite neemt zich in de ontwikkelfase van zijn producten in contact te stellen met de eindgebruiker.

Nominatie: Fiona de Lange.
Omschrijving: Het opzetten van de website Bierblog.
Motivatie: Door het dagelijks verzamelen en publiceren van artikelen over bier in de breedste zin van het woord, van hobbybrouwer tot zakelijk, van pils tot speciaalbier, van Nederlands tot exotisch, van plat tot wetenschappelijk, weet Fiona enorme PR voor de bierbeleving te creëren.

Nominatie: Peter van der Arend
Omschrijving: De opening van het café “Beertemple” in Amsterdam
Motivatie: Het getuigt van lef om het eerste Amerikaanse Biercafé in Nederland (en Europa) te openen, zeker in crisisjaar 2009. De Beertemple laat Nederland kennis maken met het uitgebreide bierpalet van de Verenigde Staten.

Nominatie: Paul Meijnen en Jasper Jaklofsky
Omschrijving: De applicatie Biernagivatie.
Motivatie: Paul Meijnen en Jasper Jaklofsky hebben een heel handige applicatie gemaakt voor iphone en android telefoons waarmee je je favoriete biertje kan vinden.

Nominatie: Klein Brouwerij Collectief KBC.
Omschrijving: Ondersteuning kwaliteitsverbetering van kleine brouwers.
Motivatie: Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) is het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen en licentiebrouwers van Nederland met ruim 60 leden. Het KBC biedt een platform voor overleg en uitwisseling van kennis en ervaring. Zij zijn de laatste 2 jaar meer actief geworden op het gebied van cursussen, zoals de cursus “hygiëne in het bedrijf”

Nominatie: Houtens Brouw Collectief.
Omschrijving: Organiseren van het Eerste Utrechtse Bierbrouwersfestival.
Motivatie: Dit festival in mei 2011 bracht een compleet overzicht van de Utrechtse brouwwereld op een unieke locatie. Het festival was uiterst succesvol met een groot aantal bezoekers, ook al omdat het in combinatie met de Molendag gehouden werd. Het succes leidde ertoe dat een 2e editie gepland wordt.

Nominatie: Organisatie Bierfestival Groningen.
Omschrijving: Organiseren van het Bierfestival Groningen.
Motivatie: Het festival in april 2011 bood niet alleen een scala van bieren aan maar er vonden ook uitermate goed bezochte lezingen, masterclasses en wedstrijden plaats. Meerdere partijen in de Nederlandse bierwereld waren vertegenwoordigd in Groningen.

Nominatie: Jan-Willem Fukkink.
Omschrijving: Brouwerij Leidsch Bier.
Motivatie: Jan-Willem Fukkink heeft in 2010 zijn eigen brouwerij geopend in Leiden. Hij brouwt daar bieren die zich qua stijl onderscheiden van het gemiddelde Nederlandse assortiment. Zo is hij onder meer gaan brouwen met wilde gist.

Nominatie: Ruud van Moorst.
Omschrijving: Brouwerij Eem Bier.
Motivatie: Omdat deze brouwer bieren ontwikkeld heeft die qua smaak iets toevoegen aan het bestaande Nederlandse palet. Eem Bier brengt hoppige, niet zoete en niet te zware bieren op de markt, iets wat voor Nederland bijzonder is.

Nominatie: Bavaria Brouwerij.
Omschrijving: De “bierjurkjes” tijdens het WK voetbal van 2010.
Motivatie: Bavaria heeft op ludieke wijze wereldwijde aandacht voor hun producten weten te verkrijgen met geringe middelen. Hierdoor heeft deze relatief kleine brouwer veel publiciteit weten te genereren.

Nominatie: La Trappe brouwerij
Omschrijving: De introductie van La Trappe Quadrupel Oak Aged
Motivatie: Prachtig vernieuwend initiatief door een mooie “barleywine” op speciale wijn, port en whisky-vaten te lageren. Hiermee ontstaat een uniek en bijzonder bier met speciale smaakkenmerken. Los van vernieuwend óók nog eens goed voor het bijzondere imago van speciale bieren

Begin september zal de juryvergadering plaats vinden, waarna de shortlist zal worden gepubliceerd. Voor vragen mail de voorzitter.

Geen reacties

Plaats commentaar